2Drive 


1 November 2011 start 2toDrive. Jij hebt vanaf dan dé kans om eerder je rijbewijs te halen! Door 2toDrive kun je nu al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jouzelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe cool is dat?

Alleen jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 op het moment dat 2toDrive start? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen. Lees meer

Wat is 2toDrive?

2toDrive is een experiment waarbij je onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat je gedurende een langere periode onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen.
Waarom rijden onder begeleiding?

Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. De SWOV heeft berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland wordt ingevoerd dat dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis. Bovendien heeft het in Duitsland geleid tot minder boetes en ongevallen onder jongeren.

Hoe werkt het?
•Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
•Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen.
•Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
•Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.
•Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Bekijk waarom meedoen om te zien waarom 2toDrive iets voor jou is! Meld je nu aan en blijf op de hoogte van 2toDrive.

•Je doet extra rijervaring op, hiermee verklein je de kans op brokken maken
•Jij kiest je eigen coach!
•Jij kiest hoeveel coaches je wilt hebben
•Je kunt aan je coach bewijzen dat je goed kunt rijden.
•Ook je vrienden mogen met jou en je coach mee in de auto, wel zo gezellig!

Ben je overtuigd om mee te doen aan 2toDrive? Vraag vanaf 1 november 2011 je begeleiderspas aan op deze website. Heb je nog vragen? In de FAQ vind je alle antwoorden. Meld je nu aan en blijf op de hoogte van 2toDrive.

Hoe meld ik mij aan?/ Hoe kan ik meedoen?

Word je op of na de stardatum 17 jaar? Dan mag je na het halen van je theorie-examen en het volgen van rijlessen het praktijkexamen voor je rijbewijs bij het CBR afleggen. Om mee te doen aan 2toDrive kun je de volgende stappen volgen:
Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen.Je meldt je aan voor 2toDrive door je begeleiderspas aan te vragen. Via deze website kun je jezelf aanmelden en doorgeven wie je coaches zijn. Op je begeleiderspas staan de coaches. Je kunt minimaal 1 en maximaal 5 coaches doorgeven. Je hebt toestemming van je coach nodig om hem op te kunnen geven als jouw begeleider. Wil je weten wanneer een coach geschikt is om je te begeleiden, klik dan hier voor de eisenVanaf 17 jaar mag je rijexamen doen. Wanneer je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs wordt alleen afgegeven als je begeleiderspas is goedgekeurd. Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en coach mag je auto rijden tot je 18de verjaardag. Vanaf die dag mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!
2toDrive start 1 november 2011. Meld je nu aan en blijf op de hoogte van 2toDrive.

Do’s en Don’ts van je coach:

Do’s van een coach:
Je coach is minimaal 27 jaar oud.Je coach is minimaal 5 jaar in het bezit van een geldig rijbewijs B.De coach helpt en adviseert je tijdens het rijden.De coach deelt zijn ervaringen in het verkeer.De coach helpt je om vooruit te kijken.De coach helpt je om situaties in te schatten.
Don’ts van een coach:
Je coach is geen rijinstructeur, je krijgt dus niet opnieuw rijles.De coach wijst je niet terecht, het is de rol van de coach om je te adviseren.De coach is niet onder invloed van drugs of alcohol tijdens het begeleiden.Je coach is de afgelopen vier jaar niet strafrechtelijk veroordeeld voor een ernstige verkeersovertreding.De coach heeft geen alcoholslot op zijn auto.De coach heeft de afgelopen vier jaar geen educatieve maatregel door het CBR opgelegd gekregen.

Waarom 2toDrive?

Uit onderzoek van het SWOV blijkt dat beginnende bestuurders vaker betrokken zijn bij ongelukken. Dit komt onder andere door geringe rijervaring. In verschillende andere landen (onder andere in Duitsland, Australië en Canada) is bewezen dat jongeren die onder begeleiding hebben gereden minder vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen dan jongeren die direct zelfstandig de weg op gaan. In Nederland is berekend dat begeleid rijden per jaar 16 verkeersslachtoffers kan schelen. De verkeersveiligheid neemt dus toe.