Theorie Examen

Voordat je praktijkexamen voor de motor (categorie A) kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen motor. Oók als je het rijbewijs voor de personenauto (categorie B) al hebt.

Je kunt theorie-examen doen als je achttien jaar of ouder bent.
Enkele maanden voor je achttien jaar wordt, kun je al wel een examendatum reserveren.

Het praktijkexamen voor de motor bestaat uit twee onderdelen: voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD).

Heb je nog geen theoriecertificaat A, maar wel een geldig rijbewijs B of een militair theoriecertificaat A, dan mag je wél met de praktijkopleiding (rijlessen) beginnen. Ook het praktijkexamen voertuigbeheersing kan dan worden afgelegd.

Als je geen rijbewijs B of militair theoriecertificaat hebt, moet je vóór je aan de de praktijkopleiding begint eerst het theoriecertificaat A halen.

Tijdens de praktijklessen voor de motor moet je je rijbewijs B of theoriecertificaat bij je hebben.

Je moet het theoriecertificaat A voor aanvang van het examen AVD aan de examinator laten zien, samen met enkele andere documenten.

Het theoriecertificaat is een jaar geldig.

Examen Doen

 

Het theorie-examen voor de motor duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn.

Het examen bestaat uit vijftig vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Je moet minimaal vierenveertig vragen goed beantwoorden om te slagen. De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor ziet. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder van het CBR-voertuig bent.

 

Het theorie-examen toetst niet alleen je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

Voorbereiden

Je bereidt je het beste voor op je theorie-examen als je theorielessen volgt bij een rijschool. Met een goede theorieopleiding slaag je sneller voor je theorie-examen. Maar ook, en misschien wel belangrijker: je wordt er een veiligere verkeersdeelnemer van.

Theorieboeken zijn te koop bij de uitgevers van verkeersmiddelen, rijscholen en bij de boekhandel.

Verkeersregels- en borden
Voor een overzicht van alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je terecht op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Nieuwsbrief nieuwe verkeersregels en méér
Postbus 51 publiceert de e-mailnieuwsbrief ‘Geregeld! Automobilisten’. Via deze e-mails blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het verkeer, zoals nieuwe of gewijzigde verkeersregels. Iets waar natuurlijk iedere beginnende én ervaren verkeersdeelnemer zijn voordeel mee kan doen.

Meld je aan op abonneren.postbus51.nl

Meenemen naar het examen

Voordat je het theorie-examen voor de motor mag doen, moet je de volgende documenten overhandigen:

Let op! Als je het vereiste niet bij je hebt, of als je niet op tijd op het examencentrum bent, kun je niet deelnemen aan het theorie-examen. Je krijgt het door jou betaalde examengeld niet terug.